marți, 18 ianuarie 2011

Asociatia Synaxis

DAR DIN DAR SE FACE RAI!
Asociaţia SYNAXIS este o reţea de distribuţie de cãrţi şi publicaţii religioase. Principiul sãu de funcţionare este simplu din mâna în mânã, având ca obiectiv rãspândirea de cãrţi şi publicaţii religioase la cel mai mic preţ posibil.
Vedem cu toţii cum din mijloc de misiune cãrţile de spiritualitate devin din ce în ce mai mult o afacere. Difuzorii adaugã în cascadã la preţul de producţie al cãrţii şi totul este suportat de buzunarul tot mai gol al cititorului. Astfel, în timp ce cultele neoprotestante ne asalteazã cu tipãrituri gratuite, cartea ortodoxã devine – prin preţul ei – inaccesibilã omului de rând. SYNAXIS fiind o iniţiativã a oamenilor din Bisericã pentru Bisericã, practicã cele mai mici adausuri. (Spre exemplu, Sfântul închisorilor ajunge la cititor la maxim 5 RON, iar Pelerinul rus la maxim 5 RON).
Sistemele “clasice” de difuzare se axeazã pe pangarele de biserici şi mãnãstiri la care se adaugã cele câteva librãrii cu profil ortodox (în celelalte librãrii titlurile ortodoxe trec aproape neobservate în avalanşa de titluri laice sau pseudo-spirituale). Pe lângã faptul cã nu acoperã uniform toate zonele ţãrii şi cã adaugã substanţial la preţ, în pangare şi librãrii intrã un numãr foarte mic de oameni (şi mereu aceiaşi).
Acest sistem de difuzare se dovedeşte insuficient pentru nevoile misionare actuale. Cu ani în urmã, un mãrturisitor al temniţelor comuniste, Ioan Ianolide, vorbea în chip profetic despre necesitatea reîncreştinãrii creştinilor. Dupã douã mii de ani de creştinism, dincolo de statistici şi sondaje cu procente fals-liniştitoare privind apartenenţa confesionalã, România este câmp de misiune pentru Ortodoxie. Cei mai mulţi dintre semenii noştri botezaţi ortodox în pruncie nu au altã legãturã cu Ortodoxia decât taina Sfântului Botez. Pentru ei o carte poate fi un mijloc de trezire.
Fãrã a neglija pangarele şi librãriile, SYNAXIS îşi propune sã dezvolte o reţea vie de difuzare, din om în om, adaptatã nevoilor misionare în lumea de azi. Alãturi de preoţii cu vocaţie misionarã (care nu sunt foarte numeroşi) se cere o mai mare implicare a laicilor în lucrarea misionarã prin cãrţi ortodoxe. Numai astfel putem ajunge la semenii noştri care stau departe de bisericã. Fiecare are în cercul sãu de prieteni sau cunoscuţi persoane la care preotul nu ajunge. Recomandându-le (sau pentru început chiar oferindu-le) o carte, îi putem ajuta.
SYNAXIS îşi propune de asemenea dezvoltarea misiunii prin carte în rândul tinerilor. În acest sens intenţionãm difuzarea în licee (prin profesorii de religie sau profesorii de alte materii apropiaţi Bisericii), la preţuri foarte mici, a scrierilor unor autori cu prizã la tineri (Pãrintele Savatie, Maica Siluana, Danion Vasile, Laurenţiu Dumitru etc). Ne gândim de asemenea şi la titluri pentru elevii din clasele mai mici.
Cartea nu este singurul mod prin care venim în întâmpinarea problemelor tinerilor. Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni din Constanţa, alãturi de alte activitãţi, duce o intensã campanie antiavort prin licee. Folosindu-se de experienţa lor şi a unor reprezentanţi ai asociaţiilor Pro Vita, SYNAXIS organizeazã pe aceastã temã întâlniri la diverse mãnãstiri (încercând sã acopere toate zonele ţãrii).
La aceste întâlniri participã profesori de religie sau de alte materii, medici, studenţi, psihologi dispuşi sã se implice, fiecare în zona lui, în misiunea în licee privind problema avortului. Ne propunem lãrgirea sferei unor astfel de întâlniri şi la alte teme de actualitate pentru tineri (ex. problema evoluţionismului şi a curentelor pseudo-ştiinţifice care neagã implicit existenţa lui Dumnezeu).
Tot legat de misiunea prin şcoli şi licee, observãm cã Biserica nu are niciun proiect privind stimularea şi apropierea de credinţã a elitelor, a tinerilor de bunã calitate, cu reale posibilitãţi intelectuale. Dintre ei se vor selecta liderii de mâine ai societãţii şi formarea lor spiritualã nu ar trebui sã ne fie indiferentã. SYNAXIS îşi propune sã înlesneascã contactul unor astfel de tineri cu oameni ai Bisericii care sã satisfacã exigenţele lor.
Ne gândim bunãoarã la organizarea, tot în cadrul mãnãstirilor, unor întâlniri între tineri performanţi pe un anumit domeniu şi oameni ai Bisericii care sã vinã cu o perspectivã creştinã asupra domeniului respectiv (ex. elevi cu rezultate la olimpiadele de matematicã, fizicã, chimie se pot întâlni cu persoane care le pot vorbi competent, cu argumente ştiinţifice, împotriva teoriei evoluţioniste, prezentând totodatã dovezi raţionale privind crearea lumii de cãtre Dumnezeu).
Suntem în acelaşi timp realişti cu privire la vremurile pe care le trãim, vãzând cu ochii noştri cum sistemul cautã sã sufoce orice iniţiativã liberã. Acest gând al constituirii unei reţele de oameni vii care sã treacã din mânã în mânã cãrţile, sã adune laolaltã oameni cu acelaşi cuget, îl punem înaintea lui Dumnezeu spre a-l tocmi El precum vrea. Ştim cã „zilele rele sunt“, de aceea noi nu vrem sã pornim la drum cu iluzii şi promisiuni deşarte.
Punem gândul nostru şi înaintea voastrã, a tuturor celor care veţi voi sã ne sprijiniţi atât în difuzarea de carte cât şi în celelalte activitãţi. Pentru a vã informa şi pentru a vã pune în legãturã cu persoana de contact din zona dumneavoastrã (la nivel naţional avem deja o structurã constituitã din opt persoane de contact – fiecare se ocupã de cinci judeţe – şi o persoanã pentru Bucureşti), ne puteţi gãsi la:
Contact:
0768 109 509 (Dorel Biro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu